divendres, 18 de febrer de 2011

dimarts 13

D'on ve la idea que dimarts i 13 és una dia de mala sort?En les cultures d'Espanya , Grècia i els països de Llatinoamèrica, el dimarts 13 és considerat un dia de mala sort. Hi ha molta gent amb fòbia a aquest dia, que no viatja a cap costat per superstició.

Dimarts és una paraula que descendeix del nom del planeta Mart,  segons la mitologia grega, és el Déu de la guerra, per la qual cosa el dia dimarts està regit pel planeta vermell, el de la destrucció, la sang i la violència. A més, la llegenda diu que un dia dimarts 13 es va produir la confusió de llengües en la Torre de Babel.
Pel seu costat el nombre tretze des de l'antiguitat va ser considerat com de mal auguri ja que en l'Últim Sopar de Jesucrist, tretze eren els comensals; la Cábala enumera a 13 esperits malignes, igual que les llegendes nòrdiques; en l' Apocalipsis, el capítol 13 correspon a l’anticrist i a la bèstia. En el Tarot, aquest nombre fa referència a la mort
Raons sobren si es vol pensar que el dimarts 13 és un dia de desgràcies i mala sort. Això sí, les connotacions negatives que se li donen al dimarts 13 no tenen fonaments científics ni religiosos, per la qual cosa s'ha de tenir molt clar que només es tracta d'un mite.
Fins i tot hi ha molta gent que ho ha pres al revés, per la qual cosa dintre de les seves creences, ho consideren com un dia de bona sort. Tant és així, que durant aquest dia molts aposten per aquest nombre en els jocs d'atzar.Tretze són les llunes del calendari maia, més precís que el gregorià que usem, això permet dividir el calendari en 13 mesos de 28, sobrant un sol dia, també pautat per aquesta cultura, i llavors comença un nou cicle anual. Aquesta precisió va permetre a aquesta cultura de Meso americà desxifrar distints fenòmens relacionats amb els astres.Les connotacions aplicades a aquest dia són iguals a les del divendres 13 en les cultures anglosaxones o el divendres 17 a Itàlia. La unió del divendres i el 13 es va popularitzar com conseqüència de la sèrie de pel·lícules de terror "Divendres 13" ("Friday the 13th"), sent traduïdes a alguns dels països de parla hispana com dimarts 13. Actualment existeixen persones que consideren ambdós dies "de mala sort".
Proverbis
El dimarts, ni et casis ni t'embarquis.
Curiositats 

Alguns edificis ometen el pis 13, saltant del pis 12 al 14 per a evitar l'angoixa dels supersticiosos o utilitzant en el seu lloc 12 a i 12 b. 
Això també s'aplica en ocasions als nombres de les cases o habitacions (Com per exemple en els hospitals). 
El mateix és vàlid per a les files dels avions.
Algunes ciutats es “salten” la 13ª Avda. No és el cas de Sagrament, Califòrnia, que té una intersecció on es creuen la 13th Street i la 13th Avenue.
Els antics egipcis consideraven que la 13ª fase del cicle de la vida era la mort, això és, la vida després de la mort, que pensaven que era alguna cosa bé.
 La carta de la Mort en una remena de tarot és la nombre 13, i representa la transformació.

L'avió caça nazi desenvolupat després de l'He-112 va ser designat He-100 per a evitar la designació He-113, la qual es considerava desafortunada.
En els Estats Units, mai ha existit un caça denominat F-13, atès que molts pilots són supersticiosos.
La companyia Renault ha explicat, al llarg de la seua història, amb una sèrie de models numerats. Des del Renault 3 al Renault 21, existeixen models amb tots els nombres... excepte amb el 13.

L'àlbum Alleujo de dol, de Joaquín Sabina, tampoc presenta aquest nombre: després de la pista nombre dotze ve la pista "+un"
Alguns es refereixen a la missió lunar Apollo 13 com la prova definitiva que el 13 porta mala sort. L'Apollo 13 va ser llançat a les 13:13 EST l'11 d'abril de 1970 des del complex 39 (tres vegades tretze).
Àngel Nieto va ser campió del món de motociclisme en 13 ocasions, però ell sempre es refereix al fet que ho va anar en 12+1 ocasions.
Els avions de la companyia aèria espanyola Iberia o els de la italiana Alitalia no tenen en la seva numeració dit nombre: la fila que segueix a la 12 és la 14.

En la majoria de les competicions d'automobilisme i motociclisme no s'atorga el nombre 13 a cap participant.


AIXÍ QUE JA SABEU UNA MIQUETA MÉS, I ARA CADASCÚ QUE FAÇA EL QUE CREGA. SALUT I SORT.